Lebenslauf – vodič korak po korak do centralnog dokumenta u tvom Bewerbungu

Bewerbung je po pravilu prvi kontakt sa jednom firmom, u kojoj bi radili. Ovom prilikom je prvi utisak podjednako važan kao i kasniji razgovor. Trebaš podjednako delovati simpatično i kompetentno. Utisak o tvojoj prijavi i tebi kao kandidatu se stiče u sekundi. Ukoliko je prvi utisak pozitivan, sledi poziv na razgovor tzv. Vorstellungsgespräch na kome su ključne četiri tačke:                                                                    

 • Pozitivan prvi utisak
 • Simpatični ste i kompetentni
 • Odgovarate radnom mestu
 • Po kvalifikacijama i iskustvu ste pravi kandidat za to mesto

U tekstu ćeš saznati:

 • Kako je nastao Lebenslauf?
 • Šta je Lebenslauf i od čega se sastoji?
 • Kako treba da izgleda struktura Lebenslauf-a koji prolazi?
 • Šta obavezno uraditi a šta ne?

Lebenslauf predstavlja centralni dokument u tvom Bewerbung-u. Poznatiji kao CV, Lebenslauf ističe tvoje radno iskustvo i obrazovanje, tvoje veštine i zaokružuje tvoju ličnost. Ukoliko si Anschreiben uradio kako valja, a zatim i Deckblatt, Lebenslauf će predstavljati krunu tvoje prijave i dovešće te do sigurnog razgovora za posao.

U današnje vreme vreme mnoge kompanije u sekundi odlučuju o tvojoj aplikaciji za posao. Jače i ozbiljnije kompanije imaju softvere koje prvi korak rade umesto HR menadžera, u kome skoro uvek eliminišu polovinu Bewerbung-a.                                     U odnosu na Anschreiben, u Lebenslaufu nema mesta za duge rečenice. Ovde je fokus na tvom iskustvu. 

Kako je uopšte nastao CV odnosno Lebenslauf?

 

Polovinom petnaestog veka Leonardo Da Vinči se obratio vojvodi od Milana pismom. U pismu je istakao svoja znanja i profesionalne veštine, kao i koja su mu dosadašnja dostignuća, baš kao što danas pišemo u Lebenslauf-u. On je međutim otišao korak dalje, i naveo šta bi on konkretno mogao da uradi kako bi doprineo razvoju onoga čemu vojvoda teži. Ponudio je sebe i otvoreno za Probearbeit!

Prema nekim engleskim istoričarima CV su u srednjem veku pisale i zanatlije, gde bi navodili šta sve znaju da rade i predstavili se svojim budućim poslodavcima. 

U Engleskoj, Americi, Kanadi i Australiji se i dalje upotrebljava naziv curiculum vitae ili resume.

Pisanje CV-ja je postalo standard u trenutku kada su računari preplavili svet. Godina 1984 postala je poznata po prvoj knjizi koja je objavljena kompletno na temu pisanja CV-ja. 

Tvoj Lebenslauf treba da te prikaže u najboljem svetlu, tako da tvoj profil savršeno pristaje poziciji za koju se prijavljuješ. U idealnoj varijanti, tvoje dosadašnje radno iskustvo se potpuno uklapa u opis posla za koju je poslodavac (Arbeitgeber) raspisao oglas. Upravo zato trebaš da obratiš pažnju da svaki Lebenslauf koji pošalješ bude skrojen po meri.  Odelo kupljeno u radnji ne pristaje svakome, uvek je bolje i lepše nam pristaje ono odelo koje je nama krojač skojio baš po našoj meri. Zar ne?

Pitanje koje mnoge muči glasi: “Kako postaviti strukturu mog Lebenslauf-a”?

O čemu ovde radi? U nedostatku informacija, ili zainteresovanosti, puno nas greši u smislu što u CV-u pišemo opis poslova koje smo radili hronološki. Dakle od  početka, pa do sada. Ovo je klasičan pristup, koji je potpuno ispao iz igre. 

Dosta primera sam lično video gde su kandidati upravo tako sastavili svoj Lebenslauf. Ovo naizgled nije veliki problem. Međutim u današnje vreme, pažnja je veoma dragocena, pa se tako HR menadžer može “naljutiti” ukoliko mu dostavite tako formiran Lebenslauf. Zašto je to tako? Oni hoće pri pregledu dokumentacije da utroše što je moguće manje vremena, (u proseku 4 minuta) pa tako ukoliko mu ti dostaviš hronološki formulisan CV on gubi dodatno vreme da bi došao do tvoje sadašnje pozicije. Svi oni hoće da znaju prvo to, dakle šta radiš sad, ili koji ste posao poslednji radili.

Dužina Lebenslauf-a ne bi trebalo da pređe 2 stranice. Ukoliko imate puno kvalifikacija i radnog iskustva onda slobodno i na tri, ali gledajte da ono što je najbitnije poslodavcu istaknete. Recimo da ste radili kao menadžer i sa tim u vezi imate razne kvalifikacije i sertifikate, kurseve. Ali trenutno konkurišete za neko drugo radno mesto za koje vam ne trebaju sve te dodatne obuke. Onda ih jednostavno izostavite, jer ništa nećete dobiti time što sve što imate prilažete. Ona stara “od viška glava ne boli” ovde ne važi. Možda ste  ranije radili taj isti posao za koji konkurišete. Posvetite onda tom delu posebnu pažnju, navodeći sve šta ste radili i koje ste rezultate postigli. Takođe, ukoliko je recimo vaš hobi bitan za poziciju koju ste zacrtali, onda u rublici dodatna interesovanja istaknite to sto radite i volite. 

Jednostavno i pregledno

Izaberi font koji je jednostavan i olakšava čitanje, najbolje samo jedan stil, recimo Arial, Times New Roman, ili Calibri. Jedna do dve boje. Ukoliko si dizajner onda naravno ovo zanemari i udri po kreativnosti.

Dobro je znati 

Tvoj Lebenslauf nemoj nikako slati kao word dokument. Ukoliko imaš mogućnosti snimi ga kao PDF ili potraži on line rešenje kako da to prebaciš. PDF je standard, word deluje neprofesionalno i pokazuje kako je dokument sastavljen. 

O Lebenslauf-u ne treba suditi u smislu sviđa mi se ili ne. Ovde se radi o podudaranju sa određenim poslodavcem i radnim mestom. Potražite dodatni savet, kako bi dobili neutralno mišljenje. 

Kakav treba da bude Lebenslauf?
Ono na šta se najviše obraća pažnja jeste da tvoje stanice u karijeri i obrazovanju trebaju biti bez rupa. To znači da njegov tok treba biti neprekidan. Kraći periodi se mogu tolerisati, dok duže prekide u poslovnom putu treba detaljnije objasniti.   

Ko još poseduje Lebenslauf bez “rupa”?!?!

Kod većine nas sastaviti Lebenalsuf potpuno bez rupa bi bio ravan nemogućoj Misiji. Ako su u pitanju par nedelja, to nije važno, ali par meseci ili godina izazivaju sumnju i pitanja šta ste radili u tom periodu. Možda ste negde putovali, recimo u ameriku, ili kinu, i boravili tamo neki duži period. Onda objasnite da ste putovali i usavršili znanje jezika, komunakacijskih veština, nastojeći da navedete što više realnih benefita koje budući poslodavac može i treba vrednovati. Ukoliko ste postali majka, onda možete navesti da ste se u tom periodu posvetili “menadžmentu” i organizaciji u kući. Kako ste ubedili nadležne da vaše dete prime u najboljji vrtić, kako ste organizovali prikuplanje novca za obnavjanje dečijeg igrališta i bili mama predsednik saveta roditelja. Dakle čime je rezultirao vaš izostanak iz profesionalnog života, da ste iz toga izašli jači i bolji, a ne da ste gledali parove i farmu ili velikog brata. Kratko rečeno ta rupa ne treba i ne sme izgledati kao rupa. Ukoliko sa druge strane, uopšte ne objasnite, izazvaćete sumnju kojom niko neće da se bavi, što će rezultirati time da vas niko ne zove na razgovor, a vi se pitate zašto.

Ukoliko ste bili sprečeni da radite zbog bolesti, onda tako i napišite kao “odsustvo iz zdravstvenih razloga”. 

Nezaposlenost zbog dobijanja otkaza

Ovde se postavlja pitanje da li ste dobili otkaz koji ste sami uzrokovali ili je recimo firma otišla pod stečaj. Možda je došlo do prodaje firme, restrukturiranja gde ste bili tehnološki višak. Onda ovo i trebate baš tako napisti. Ukoliko ste dali otkaz zbog lošig odnosa u firmi, ili zbog šefa koji je bio noćna mora, nemojte to navoditi niti pri intervijuu spominjati. Niko ne voli da sluša negativne stvari o prethodnim poslodavcima, jer to znači da ćete možda kasnije tako i o njima pričati. 

Šta spada u Lebenslauf:

 • Poslednja diploma koju ste stekli i/ili ranija ne starija od 10 godina i ako je bitna za poziciju za koju konkurišete
 • Praksa 
 • Dodatne kvalifikacije
 • Poslovi na kojima ste radili
 • Faze kada ste bili bez posla (ukoliko ih ima)
 • Odsustvo sa posla zbog deteta i sl. 

Lebenslauf je u suštini jedan jednostavan i jasno strukturiran dokument, koji sadrži:

1. U gornjem delu tvoje Ime i Prezime, Datum rođenja, mesto i adresu kao i kontakt podatke. Ukoliko ne prilažeš Deckblatt onda sliku ubaci ovde. 

2. Sledi deo sa tvojim dosadašnjim radnim mestima i obrazovanje. 

3. Treći segment jeste lista tvojih veština i posebnih znanja, kao npr. poznavanje jezika, rad na računaru, vozačka dozvola i sl.

4. Nakon toga možeš navesti privatna interesovanja, hobi i sport. 

5. Datum, mesto i svojeručni potpis zaključuju dokument. Ukoliko šalješ Bewerbung zajedno sa Anschreibenom, onda pazi na to da datum, mesto budu isti kao i u Lebenslaufu. 

Lični podaci i pravo na anonimnost 

Lične podatke stavi u gornje uglu Lebenslauf-a i nastavi dalje. Preglednije je, upečatljivije i lepše je, kada se celoj Bewerbungsmappe doda i Deckblatt. Na njemu vaši podaci, zajedno sa fotografijom izgledaju profesionalnije. 

Datum i mesto rođenja imaš pravo da (prema AGG zakonu) ne navedeš. Svrha ovog zakona je da smanji mogućnost diskriminacije, tako da  kandidati koji su migranti mogu imati iste šanse. Kontakt podatke navedite tačne, kako bi te mogli kontaktirati. 

Pitanje se postavlja kako regruteri reaguju na te donekle anonimne prijave. Moja preporuka je da se sve transparentno istakne, a prethodno istraži firma kod koje konkurišeš za posao. 

Profesionalno iskustvo

Glavni deo tvog Lebenslauf-a jeste upravo ovaj. Tvoje radne “stanice” odnosno iskustva. On dolazi direktno ispod ličnih podataka. Ovaj deo mora biti pregledan i bez rupa, kako bi se preko njega brzo prošlo. 

Možeš odabrati naziv “Beruflicher Werdegang”. Levo stoji vremenski okvir a desno kratak opis. Navedi samo činjenice, bez ulepšavanja i nepotrebnih opisa. Prvo navedi tvoj aktuelni posao ili poslednji koji si radio.  Pa onda dalje ka prvom radnom iskustvu. Ova tzv. antihronološka struktura potiče iz Amerike, usvojena je širom evrope i kao takva postali je standard i u Nemačkoj. 

Kada navodiš vremenske okvire, dovoljno je da napišeš po mesecima i godinama, tačni datumi nisu važni. 

Podaci o poslodavcima dolaze sa desne strane, i ovde navodiš poziciju, poslodavca, oblik firme npr. doo. Kod manje poznatih poslodavaca možeš navesti na primer “proizvođač hemijskih preparata, 20 zapošljenih”.

Istakni svoje uspehe

Sada kada ste ispunili minimalne zahteve vreme je da istaknete za koje ste zadatke bili odgovorni i još važnije koje ste rezultate postigli. Iskoristi mogućnost da prikažete sebe u što boljem svetlu kako bih se izdigli iz mase. Ispod je primer koji opisuje šta je kandidat radio i uspeh povezan sa tim. Spontano, maltene u sklopu opisa posla. To je pravi način da na suptilan način i bez mnogo busanja u grudi istakneš šta si radio i postigao. Možda ti se čini da nemaš neke posebne uspehe, međutim svako ih ima, samo treba sve dobro prekopati. Možda nešto nije samo tvoj uspeh, već uspeh celog tima i naravno, možeš i to navesti. 

Podaci o tvom obrazovanju

Obrazovanje takođe poređaj antihronološki, dakle od poslednjeg pa unazad. Nema potrebe pominjati osnovnu školu. Tako da ukoliko imaš završenu srednju školu onda navedi samo nju, ili u slučaju da imaš i fakultet onda navedi fakultet i srednju školu. Završne ocene se ne moraju navoditi, ali ako su bile izuzetne onda ih nemojte izostaviti. 

Tvoje kvalifikacije i usavršavanja

Tvoje poslovne veštine i usavršavanja su neizostavni deo Lebenslaufa. Za očekivati je da napišete od jedan da tri segmenta prema istoj strukturi. 

Prvi od njih opisuje kvalifikacije i znanje koje ste stekli pored školovanja i stručnog usavršavanja ili studija. U rezimeu ipak samo navedite one koje su važne za poziciju za koju konkurišete, ili možda pokazuju tvoju ukupnu vrednost kao budućeg adekvatnog radnika. Ovde se podrazumeva da istaknete znanje stranog jezika, obuku ili znanje iz oblasti računara MS Office, određena vozačka dozvola ili neka od socijalnih veština. 

Kao prvo, odaberite recimo naziv „Zusätzliche Qualifikationen und Kenntnisse”. Sa leve strane zatim napiši naziv kvalifikacije a sa desne šta je konkretno u pitanju. 

Ukoliko imaš bogato iskustvo što se tiče obuka i dodatnih kvalifikacija, onda možeš napisati kao u nastavku:

Da li je hobijima mesto u CV-u

Mnogi se pitaju da li da napišu svoj hobi u Lebenslauf-u. Veliki deo kandidata čak ovo i izostave, misleći da je suvišno. Iako je ovo delimično tačno, ipak je rešenje upisati one hobije koji mogu uticati na stvaranje dodatne vrednosti kod budućeg poslodavca (Mehrwert). 

 

Ovde možeš spomenuti iskustva koja ti mogu koristiti u poslu, koja ističu tebe kao lidera, govore da si motivisan i spreman na rezultate i slično. 

Sa druge strane budi obazriv, zato što neko to može protumačiti kao rasipanje snage ili nesmotrenost, što može dovesti do pogrešnih zaključaka. Ovde se posebno misli na opasne i rizične sportove. Dobro razmisli šta ćeš i kako napisati. 

“Kačenje” tvog Lebenslaufa po internetu

U današnje vreme je moguće uraditi upload svog CV-ja na raznim portalima, ili na možda svoj sajtu. Imaj u vidu, ako se odlučiš za ovu opciju, da pažljivo biraš ključne reči. HR menadžeri a i Head hunteri (lovci na kadrove) imaju posebne softvere za pretragu kandidata, i ako dobro odabereš Key words, ovo može da te izvuče iz mase. 

Kako odabrati prave ključne reči

Napravi jedno opširnije istraživanje u smislu šta se kod određenog zanimanja najviše op pojmova spominje (kod oglasa za posao). Koji su zahtevi od kandidata, koje kvalifikacije, koji izrazi za kompetencije i veštine. Napravi spisak, a zatim definiši baš one koje odgovaraju tvom profilu. 

Da li u Lebenslaufu smem “malo” da slažem?

Moram li biti potpuno iskren ili mogu i navesti druge osobije i kvalifikacije koje nemam?

Kod apliciranja za posao se očekuje da budete iskreni. Navodi tvoja stvarna znanja i spremu koju imaš. Nemoj dozvoliti sebi varijantu “u laži su kratke noge”. U jednoj studiji su na primeru od 5000 kandidata otkrili da su čak njih oko 1500 slagali za svoje kvalifikacije ili iskustva. 

Šta je ovde poenta? Kada se negde bewerbuješ, ti “prodaješ sebe”. Dakle ističeš svoja znanja, sposobnosi i osobine kod one manje dobre stvari ne pominješ.  Ovo je naravno poznato personalcima, tako da nemoj preterivati sa samohvalisanjem. 
 
Ako uđeš u uži izbor onda sledi detaljno češljanje CV-a. Upoređuju se Lebenslauf, Anschreiben i preporuke. Gleda se da li postoji nedoslednost ili kontradiktornost. Nije strano ni da će vas potražiti na društvenim mrežama da vide ko si, šta objavljuješ. Mogu i obaviti telefonski razgovor sa bivšim poslodavcem i detaljno se raspitaju. Zatim na osnosu razgovora sa tobom, govorom tela oni stvaraju potpunu sliku i donose odluku. 
 
Ovakve podvale su česte

Dešava se da je granica između istine i preterivanja tanka, pa tako od osnovno znanja engleskog mi napišemo srednji nivo. Ovo brzo može dovesti do neprijatnosti ukoliko krene razgovor na tom jeziku. Dešava se da kandidat navede da bi hteo veću platu nego što je ranije zarađivao, tvrdeći da je imao toliko i toliko. Danas se to lako sazna. 

Da li je laganje kažnjivo

Ukoliko falširaš i falsifikuješ diplome onda jeste. Ukoliko se to sazna, nije isključeno da se traži povraćaj te razlike u plati unazad. 

Postoje i slučajevi gde je laganje dozvoljeno. Oni se tiču privatnog života, i u tom slučaju možeš slagati. Ukoliko te pitaju o političkom opredeljenju, religiji, seksualnoj orijentaciji, bračnim planovima, planiranju dece i slično. I ovde ima izuzetaka. Pa tako ako su za posao važne neke od ovih informacija (kao recimo pripadnost stranci ili veri) onda i ovde trebate biti iskreni. Ovo se može desiti sa organizacijama koje su u sastavu određenih crkvi. 

Bewerbungsfoto – da li je slika obavezna u Lebenslaufu?

U današnje vreme anonimni Bewerbung dozvoljen, kako bi se sprečila diskriminacija zbog godine, porekla itd. Ovo je dakle potpuno u redu i tvoja aplikacija za posao neće biti odbačena samo zbog ovoga. Treba se uvek pitati koje su prednosti a koje mane ako sliku izostavite. 

Ukoliko ste na slici ispali fotogenični, zračite i simpatični ste onda ima smisla ubaciti i sliku. Ona može izazvati simpatije kod poslodavca ali i odbojnost. Što se standarda tiče, ipak je preporuka da tvoj Lebenslauf bude sa fotografijom. 

Ukoliko ideš sa fotografijom uloži dodatni napor da ona izgleda profesionalno. Selfi ili fotografija na kojoj je pozadina vaša zavesa u dnevnoj sobi ili vrata u hodniku prosto ne ide. Najbolje je platiti profesionalca koji zna šta radi i koji je možda već sa tim ima iskustva. Neka frizura bude uredna, pristojna a odeća prikladna. Pored toga što će se pobrinuti za osvetljenje, fotograf vas treba slikati više puta, kako bi idealna fotografija delovala simpatično i opušteno i istakla vašu ličnost. 

Kakvu vrstu slova (font) koristiti i koju veličinu

Pravilno je i logično da se koristi lako čitljiv font. Recomi Times New Roman u veličini 12, ili Arial sa 11-ticom. Naslov Lebenslauf možeš staviti kao 16-ticu i podebljati (bold). Ako se želiš istaći možeš upotrebiti i Font Verdana ili Garamond ili Cmbria, ali se sa ostalim exotičnih fontovima nemoj igrati. Koji god da izaberete držite se toga, dakle samo jedan font. Viđao sam u praksi svašta, gde nesvesno koriste po dva fonta i u raznim veličinama, bez ikakvog smisla. To samo iritira, i nema baš nikakav efekat. Suština je da bude dokument lako čitljiv i jasan, i da kao takav ne zahteva dodatni napor onog ko vrši njegovu odn. tvoju procenu. 

Možeš boldirati samo najvažnije delove u tekstu, kao npr. pozicije na kojim si radio, jer je to ono što ih najviše zanima, tvoje dosadašnje iskustvo. 

Saveti:
 • Tvoj Lebenslauf ne bi trebalo da pređe 2 strane, čak su sve popularniji oni koji staju na jednu stranu
 • Povedi računa o tome da tvoji poslovni uspesi i kvalifikacije budu što kraće opisani i sažeti, uz izbegavanje nepotrebnih objašnjenja
 • Budite dosledni. Neka naslovi budu jednaki u svim odeljcima, kao i veličina i vrsta pisma. 
Obavezno
 • Struktura bez rupa, sa svim dosadašnjim profesionalnim iskustvima
 • Od zadnjeg (trenutnog) radnog iskustva ka prvom
 • Poslovne uspehe istaknuti
 • Kratke i jasne formulacije
 • Za kvalifikacije i pozicije na kojima ste radili odaberite izraze kojima barata poslodavac
 • Pozicije na kojima ste radili i obrazovanje podebljajte
 • Najviše do 2 strane
 • Kvalitetna fotografija 
Nikako
 • Pravopisne greške
 • Nepregledna struktura
 • Laži i netačni podaci
 • Nepodudarnosti u odnosu sa ostalim dokumentima (Anschreibenom, Preporukama)
 • Praznih hodovi u karijeri
 • Previše različitih fontova 
 • Nepotrebne privatne informacija
 • Hobiji koji nemaju veze sa oglasom za posao
 • Neozbiljna fotografija

Čeklista za tvoj Lebenslauf: Da li ste sve obuhvatili?

 • Da li je tvoj Lebenslauf up to date?
 • Da li ste proverili podatke u svojoj biografiji i uskladili za mestom za koje konkurišete i na taj način formulisali i naglasili najbitnije informacije?
 • Da li je Lebenslauf potpuno prilagođen tebi?
 • Da li su formulacije kratke, jasne i razumljive?
 • Da li su pravilno upisana imena kompanija gde ste ranije radili, i da li su svi podaci tačni?
 • Da li se infomacije u Lebenslaufu podudaraju sa ostalim dokumentima, i vašim prifilima na internetu?
 • Da li fotografija izgleda ozbilno i profesionalno?
 • Da li ste potpisali dokument na kraju, navodeći mesto i datum? Da li se mesto i datum slažu sa onim iz Anschreibena?

Besplatne šablone za tvoj Lebenslauf možeš preuzeti ispod

Ukoliko ti se tekst dopao i misliš da je koristan, slobodno ostavi komentar i podeli sa nekim za kog znaš da će mu biti od koristi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *