Kako napisati Anschreiben za posao u Nemačkoj? 6 koraka koje ne smete izostaviti!

Kako napisati CV na nemackom?

Kada konkurišeš za posao u Nemačkoj, neke od najbitnijih stavki jesu:

Kako napisati Bewerbung, šta čini jednu kompletnu aplikaciju, koji je redosled?

Šta sve jedan kompletan Bewerbung podrazumeva?

 1. Anschreiben
 2. Deckblatt – omot/prednja korica tvoje prijave za posao. Ovde je fokus na osnovnim informacijama zajedno sa tvojom fotografijom.
 3. Lebenslauf – Biografija ili CV, služi da prikaže tvoje kretanje u poslovnom životu i obrazovanju. On predstavlja centralni informativni dokument tvoje prijave za posao.
 4. Dritte Seite (Motivation schreiben) – jeste motivaciono pismo. Njega ne treba mešati sa Anschreibenom. Ono ne predstavlja obavezni deo prijave, ali je dobar način da naglasite svoje najvažnije kvalifikacije.
 5. Anlagen Verzeichnis – sadržaj vaših diploma i sertifikata
 6. Zeugnisse / Zertifikate – mišljenje vaših bivših poslodavaca,diplome, sertifikati

Sve gore navedeno čini Bewerbungsmappe.

U ovom tekstu fokusiraćemo se na Anschreiben.

On prestavlja prvu stranu u tvom Bewerbungu (prijavi za posao). On stoji pre Deckblatt-a, Lebenslauf-a i Zeugnissa. Upravo zato Anschreiben ima veliki značaj, jer na osnovu njega kadrovsko odeljenje stiče prvi utisak o tebi. Imaš samo jednu šansu za prvi utisak, i on jeste najvažniji.

Dobro napisan Anschreiben ili Bewerbungsschreiben predstavlja tajni sastojak za dobar Bewerbung.

Anschreiben nije motivaciono pismo.

Sekunde su u pitanju prilikom odlučivanja o tome da li će nadležni pregledati dalje detaljno tvoju celokupnu prijavu ili ne.

Saveti za jedan uspešan Anschreiben

Izgradnja i sadržaj – kako izgleda struktura Anschreibena

 • Formalnosti/Kontakt podaci
 • Uvod – Ubedite ih već prvom rečenicom
 • Glavni deo – Kompetencije i stručnost
 • Socijalne veštine – pokažite svoju ličnost
 • Neobavezni deo – Šta ti je važno u poslu?
 • Završni deo – Finale

Saveti i tajne za uspešan Anschreiben

Dok Lebenslauf govori o tvojim kompetencijama, Anschreiben treba tvoju motivaciju istaći u prvi plan. Zato je neophodno da pronađeš povezanost sa poslodavcem. Dobro se informišeš o budućoj firmi za koju apliciraš za posao i saznaš koje kvalifikacije su potrebne za mesto za koje se prijavljuješ.

U drugom koraku se osvrćeš na sebe: Iskristališi tvoja lična iskustva i znanja i razmisli na koji ih tačno način, najbolje možeš prilagoditi na ciljanu poziciju. Iz Anschreibena se mora videti tvoja volja i želja kao i motivacija za mesto za koje se prijavljuješ. Zauzmi poseban stav prema firmi.

Kada imaš sve potrebne informacije, kreni u treći korak: grubi nacrt. Na osnovu ključnih stvari skiciraj privremenu strukturu Anschreibena. Fokus treba da je na nadahnuću zašto baš tu konkurišeš.    

U četvrtom koraku krećeš na fina podešavanja. Ispravi gramatiku i pravopis, popravi formulacije rečenica. Izbegavaj Konjuktiv (moguću formu), koristi jake glagole i formiraj rečenice koje će odati utisak samopouzdanja. Takođe rečenice koje počinju sa Ich treba izbegavati, kao i ne počinjati rečenice sa ličnim zamenicama.

U poslednjem koraku daj nekom da pregleda i kaže ti svoje mišljenje. Neko ko se u to razume, zna jezik i forme pisanja i obraćanja. Ili neka za tebe to uradi stručno lice. Jednom plaćaš a kasnije možeš lako da menjaš i uređuješ.

Savete za Bewerbung možeš iskoristiti kod klasičnih konkursa za posao, kao i kod Initiativbewerbunga ili kod Online Bewerbunga.

U Anschreiben-u (za razliku od Bewerbunga) potrebno je da odgovoriš na sledeća pitanja:

 1. Zašto se prijavljuješ na ovaj oglas za posao?

Npr. Napredovanje u karijeri, identifikacija sa misijom firme, novi izazovi, promena pravca u karijeri i sl.

 1. Zbog čega se odlučuješ za ovu firmu?

Pr. Izazovna pozicija na tržištu, interesantni zadaci za raspisanu poziciju, branša / proizvod, brending itd.

 1. Koje kvalifikacije imaš?

Pr. Završeno obrazovanje / fakultet, usavršavanje, praktična iskustva, stručnost, posebni projekti ili uspesi i sl.

 1. Koja je tvoja lična motivacija za ovaj posao?

Npr. Da učiš iz novih izazova, uneseš svoje ideje, vizija / filozofija firme, mogućnosti u karijeri, raznovrsnost zadataka i sl.

 1. Šta te čini kvalifikovanim baš za ovu poziciju?

Pr. Znanje iz branše, praktično iskustvo, zahtevane veštine, određena znanja iz profesionalnog rada, odgovarajuća vizija i sl.

 STRUKTURA I SADRŽAJ – Kako izgleda struktura Anschreibena (za Bewerbung na nemačkom)

Osnova izgradnje strukture svodi se na četiri glavna dela: uvod, glavni deo, socijalne kompetencije i završni deo.

SAVET: Jedna od najčešćih grašaka jeste da tvoj Lebenslauf formulišeš kao Anschreiben.  Tvoj budući poslodavac hoće da zna, na koji način ćeš ti svoja znanja i iskustva na novom poslu da primeniš.

Ovde ćemo ti pokazati korak po korak izgradnju Anschreibena kao prvog u delu kako napisati CV za nemačko tržište.   Posebno ističemo pozitivne i negativne formulacije.

Formalnosti – Kontaktpodaci

Forma predstavlja važan element kod Anschreibena. U gornjem delu (zaglavlju) stoje lični kontakt podaci. Poštanski broj, e mail, adresa i telefon predstavljaju važne elemente.

Ispod toga dolaze podaci firme za koju konkurišete za posao. Ukoliko znaš ime osobe za kontakt onda je ovde navedi (Ansprechpartner).

Bewerbung primer

U desnoj strani odmah ispod primaoca upiši datum. Na levoj naslov, pr: Logistik Kaufmann

Ono što treba izbegavati jeste:

 • Predugački nazivi
 • Duge formulacije
 • Reč “naslov”

Ono što zaglavlje mora sadržati:

 • Konkretne i smislene formulacije
 • Pozivanje na oglas za posao (naslov pozicije za koju konkurišete)
 • Oznaka objavljivanja posla (može I ne mora postojati, kao šifra)

Počni sa pozdravom. Ovde je mnogo bolje da se lično obratiš osobi koja je za to zadužena. Jer to će pokazati tvoju zainteresovanost za firmu i da ste se time zaista i bavili. Pre nego što odustaneš od portage, možeš pozvati tu firmu telefonom i pitati ko je zadužen za prijem Bewerbunga za tu i tu poziciju. A zatim upisati to ime.

Uvod – Budite ubedljivi već prvom rečenicom

Veliki izazov u kreiranju vašeg uvoda jeste ubediti vec od prve rečenice i animirati personalce da čitaju dalje. Oni svakog dana vrše filtraciju i selekciju bezbroj prijava za posao, i fraze kao što su:

“Hiermit bewerbe ich mich als…“ (Prijavljujem se kao..)

„Durch Ihre Jobanzeige im Internet habe ich erfahren, dass…“ (Preko vašeg oglasa na internetu saznao sam da…)

„Ich bewebe mich bei Ihnen, weil…“ (Obraćam Vam se jer..)

već su bezbroj puta viđene, i treba ih izbeći.

Kako bi što bolje formulisali uvodne rečenice potrebno je da probudite znatiželju i delujete samouvereno. Najbolji uvodi treba da pokrenu emocije. Imaj hrabrosti da se odvojiš od starih šablona i da se na ličniji način obratiš primaocu:

„Ihr Unternehmen steht seit 20 Jahren für_______ und______.  Sehr gerne möchte ich Ihr Team mit meiner ______und___________unterstützen.

„Seit mehr als_______Jahren arbeite ich erfolgreich als___________in der Primer GmbH und verstärke das Team mit meiner ___________und meinem_______. Nun möchte ich mich einer neuen Herausforderung in Ihrem Unternehmen stellen.“

„Sie suchen einen neuen Mitarbeiter mit_________ und __________________? Dann stelle ich mich Ihnen gerne als potenzieller Bewerber für die Stelle als __________ vor.“    

Pročitaj koja je uloga Deckblatt- u Bewerbungu

Glavni deo – bodovanje na osnovu profesionalnih veština

Ukoliko je vaš uvod uverio Personalce, oni će nastaviti da čitaju i preći na glavni deo.  Tu dolaze bubnjevi! Dakle najava u kojoj kažete ko ste vi i šta nudite.  Ovde se svojim iskustvom, kompetencijama i kvalifikacijama trebaš povezati sa kompanijom i radnim mestom.

Pokrij svoje dosadašnje uspehe primerima – primeni takozvani scenski nastup,  iskustvom i brojkama. Izloži argumente, .nemoj samo nabrajati svoje kompetencije.   Ostanite fokusirani ali i informativni, nemojte kopirati niti prepisivati ni od koga, budite ono najbolje što ste do sada ostvarili pomešano sa vizijom onoga gde sebe vidite!      

Bewerbung primer 2

Regruteri hoće da znaju koje vi to dodatnu vrednosti nudite firmi. Kako bi ste što bolje na ovo odgovorili, postavite sebi tri pitanja:

 1. Zašto se uklapam u firmu?
 2. Kako se mogu najbolje uklopiti u posao?
 3. Šta me kvalifikuje i čini vrednim (i poželjnim) radnikom?

Kako bi pružili najbolji odgovor, trebate se držati tački iz opisa posla, i ciljano na to odgovarati.

Evo primera kako ne bi trebalo napisati:

“Ich arbeite immer zuverlässig und zielstrebig an meinen Zielen. Eine hohe Zahlenaffinität ist für mich selbstverständlich. Zudem spreche ich fließend englisch und bringe eine Reihe en EDV Kenntnissen mit.”

Evo primera kako možeš da napišeš ističući svoje kompetencije:

“Mein Schwerpunkt liegt in der _________ Branche. Dank meiner ___________ und ___________ Art konnte ich großartige Ergebnisse im ___________  erzielen. Dadurch verbesserte sich die ___________  innerhalb von _________ Jahren um ____________ Prozent. In dem Lehrgang _____________ konnte ich mein Wissen zu dem Thema __________ erweitern.”

Što se Softskills-a tiče tu spadaju tvoje najvažnije karakteristike, pokažite regruterima da ste pogodni za posao i da se uklapate u tim. Kao i kod stručnih kvalifikacija (fachliche Kompetenzen), gledaj da to i potkrepiš primerom. Navedi primere iz tvog Lebenslaufa i pojasni kako si primenio/la te veštine.

Jednostavno nabrajanje ne treba da bude deo Anschreibena:

“Ich bin engagiert und motiviert, im Team zu arbeiten. Außerdem besitze ich Kommunikationsstärke und ein Organisationstalent. In meinem jetzigen Betrieb habe ich schon Verantwortung übernommen.”

Umesto toga stvori utisak da uspešno primenjuješ svoje iskustvo:

“Meine Kollegen schätzen an mir vor allem meine __________ und ____________ Denkweise. Das Projekt __________ habe ich mit meinem ausgeprägten ______________ und meiner ____________ Arbeitsweise erfolgreich abgeschlossen. In stressigen Situationen bewahre ich einen kühlen Kopf und fokussiere mich auf ____________.”

Kako bi imali uvid u razlicite Soft Skills (delikatne – mekane ljudske vestine), sastavili smo spisak:

Vestine koje obeležavaju timski rad:

Spremnost na saradnju

Prilagodljivost

Asertivnost (samouverenost)

Timski rad

Odgovornost

Soft Skills vezane za komunikaciju:

Empatija

Vestine komunikacije

Fokus na klijentu

Konsalting vestine

Razmisljanje orijentisano na resenje

Važne osobine za svakodnevni rad:

Inicijativa

Otpornost

Organizacione sposobnosti

Doslednost u radu

Pouzdanost

Tvoje “fine” veštine treba da odgovaraju raspisanom oglasu za posao. Pažljivo pročitaj opis radnog mesta za posao u Nemačkoj i obrati pažnju na tražene veštine, kako bi napravio što bolji odabir svojih.

Neobavezni deo – Šta je tebi važno?

U ovom delu možeš kratko izneti svoja razmišljanja. Recimo informacije vezane za platu, otkaz (na trenutnom poslu), vrsti zaposlenja i lokaciji rada. Pored toga, možete tražiti i diskreciono pravo.

Napišite ovaj deo samosvesno koristeći konkretne informacije, kako bi ste osoblju dali što bolji uvid vašeg kompletnog izlaganja “bez rupa”. Kod tvog izjašnjavanja o plati navedi godišnju bruto platu, nikako mesečnu ili cenu po radnom satu.

“Nach Ablauf meiner dreimonatigen Kündigungsfrist stehe ich Ihnen ab dem __________ hoch motiviert zur Verfügung. Meine Gehaltsvorstellung liegt bei einem Bruttojahresgehalt von __________ Euro. Ich bitte Sie, meine Bewerbung vertraulich zu behandeln.”

Važno je da date jasne navode i da delujete sigurno i samouvereno. Navode kao što su bilo bi poželjno, voleo bih i slično izbegnite.

„Ich stehe Ihnen nach meiner Kündigungsfrist zur Verfügung. Ich wünsche mir ein Monatsbruttogehalt zwischen 1.800 Euro und 2.500 Euro. Ich würde mich freuen, wenn Sie meine Bewerbung vertraulich behandeln könnten.“

Završni deo

Finale daje konačan uvid u celinu tvog pisma. Ovde u dve do tri rečenice imaš šansu da izraziš svoju spremnost za predstavljanjem (Vorstellungsgespräch). Takodje mozes najaviti da se radujes susretu.

Neki poslodavci će tražiti od tebe konkretne informacije o plati ili o mogućem datumu početka rada. Ukoliko ovo možeš saznati iz samog oglasa za posao onda na to u ovom delu obavezno odgovori.  

Anschreiben za CV na nemackom download 

U završnom delu Bewerbunga pažnja personalaca se opet povećava. Zato se potrudi da jednom pristojnom rečenicom, ljubaznim tonom zatražiš od poslodavca da preduzmu određenu akciju, odnosno gradiš most ka vašem narednom koraku.  Kao u ovom primeru:

“Ab dem __________ stehe ich Ihnen hoch motiviert zur Verfügung. Ich bitte Sie, meine Bewerbung vertraulich zu behandeln. Über eine Einladung zu einem persönlichen Gespräch freue ich mich sehr.

“Meine Gehaltsvorstellung liegt bei __________ Euro jährlich. Nach Ablauf meiner dreimonatigen Kündigungsfrist stehe ich Ihnen mit voller Einsatzbereitschaft zur Verfügung. Ich freue mich, Sie bei einem persönlichen Gespräch kennenzulernen.”

“Vielen Dank für die Sichtung meiner Bewerbung. Für offene Fragen stehe ich Ihnen gerne telefonisch oder per E-Mail zur Verfügung. Einer Einladung zu einem persönlichen Gespräch sehe ich mit großer Freude entgegen.”

Rečenice koje izražavaju mogućnost i ovde treba izbeći:

“Über eine Einladung zu einem persönlichen Vorstellungsgespräch würde ich mich freuen.“

„Ich würde mich freuen, bald von Ihnen zu hören.“

„Gerne würde ich Sie bei einem persönlichen Gespräch näher kennenlernen.“

Poslednji deo završi pozdravom i svojeručnim potpisom.

 Želimo vam puno uspeha!

Slobodno ostavite komentar ili pitanje.

1 thought on “Kako napisati Anschreiben za posao u Nemačkoj? 6 koraka koje ne smete izostaviti!”

 1. Pingback: Uloga Deckblatt-a u Bewerbungu: Saveti, prednosti, sadržaj + primeri ​ - Posao Nemačka Saznajte sve o poslu i životu u Nemačkoj. Besplatni saveti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *