Uloga Deckblatt-a u Bewerbungu: Saveti, prednosti, sadržaj + primeri ​

U prethodnom tekstu govorili smo o Anschreibenu, od koga sve kreće. Sada nastavljamo sa drugim elementom u Bewerbungu pod nazivom Deckblatt. Njega svrstavamo u kategoriju naslovne strane ili ti korice tvoje prijave za posao.  Što se Deckblatt-a tiče, postoje rezličita mišljenja. Jedan deo personalaca (osobe iz HR-a koji vrše procenu Bewerbung-a) je za, dok su drugi protiv.  Znajući ovo, mi koji konkurišemo za posao smo često u dilemi, da li prilažemo i Deckblatt ili ne.

 

U suštini Deckblatt nije obavezan, dakle ne mora se priložiti. Ali, kada se uradi kako valja, upravo nam on može pomoći da se izdignemo iz mase, baš kao i Anschreiben. Dakle korica tvoje prijave za posao može sadržati kako prednosti tako i mane. U ovom tekstu ćemo objasniti, šta sve sadrži pa sve do izgradnje i na kraju besplatnih primera. 

Gde se Deckblatt u stvari nalazi unutar Bewerbungsmappe? Iako mu samo ime govori da je korica, omot odn. naslovna strana, on to u stvari nije, što je takođe zbunjujuće, jer veliki broj onih koji konkurišu u stvari i ne poštuju redosled. Prosto stave fotografiju na svoj CV odn Lebenslauf i to je to. Naravno i to može da prođe, sve u zavisnosti od toga koliko je poslodavcu hitno i koliko se odgovarajućeg kadra ponudi u istom momentu. Dakle odgovor je da se Deckblatt nalazi na drugom mestu u okviru Mappe.

 

Evo kako Bewerbungsmappe treba da izgleda

Za šta god da apliciraš Deckblatt ima kreativno svojstvo, pruža prvi pogled celog sadržaja, a kasnije se koristi da bi se kandidati lakše razvrstali. Deckblatt dakle uobličava Bewerbung kao celinu. U zavisnosti od načina kako se uradi, njegov izgled, dizajn, fontovi i sadržaj mogu odigrati veliku ulogu. Imaj u vidu da HR menadžeri skeniraju svaki dokument, pa ce tako i na ovaj obratiti pažnju da li je uredno urađen i da li je kreativan (u zavisnosti od radnog mesta).

Šta sadrži Deckblatt?

Tvoj Deckblatt možeš popuniti upisivanjem raznih informacija, u zavisnosti od toga za koju poziciju apliciraš. Najvažniji deo ipak uvek ostaje isti.

Glavni sadržaj Deckblatt-a

  • Naslov  npr. Bewerbung / Kratko, jasno, sažeto
  • Pozicija za koju se prijavljuješ npr. Verkäufer
  • Kontakt podaci / Ime i prezime, Adresa, Telefon, Mail
  • Fotografija / visokog kvaliteta
  • Sadržaj / Lebenslauf, Sertifikati, Diplome 

Naslov

Negde kandidati pišu Bewerbungsunterlagen ili samo Bewerbung. Zavisi od dizajna može stajati u gornjem delu ili biti u skladu sa ostalim elementima.

Pozicija

Navođenje pozicije nije neophodno, ali olakšava posao onome ko pregleda. Pojednostavljuje i ubrzava proces. Ukoliko je u oglasu za posao stajala određena oznaka- Referenznummer onda je ovde navedi. Isto tako ukoliko je poslodavac naveo da su im potrebni radnici na više lokacija onda naznači tvoju željenu lokaciju/filijalu.  Možeš navesti i tačan naziv firme kod koje apliciraš, onda se stiče utisak da si pažljivo pristupio pripremi i ciljano baš za tu firmu, odnosno nisi slao svima pa gde upali.

Kontakt podaci

Navedi ime i prezime, Adresu, Telefon, E-mail adresu, ukoliko imas svoj sajt onda i to obavezno. Ono što je interesantno, a ukoliko je dobro urađeno može vrlo ubedljivo delovati jeste link ka nekoj od profesionalnih mreža, kao Linkedin ili Xing. Oni hrabriji mogu uraditi i snimak sebe (Bewerbungsvideo) kako se predstavljaju kao idealan kandidat. Šta mislite? Čini se da u vreme Korone ovo uopšte nije loša ideja. 

Fotografija

Može vas  iznenaditi činjenica da fotografija u Bewerbungu nije obavezna. Ipak, ne znam nikog ko je slao Bewerbung bez nje. Jedno je bitno znati, a to je da fotografiju stavljaš ili na Deckblatt ili na Lebenslauf. Ukoliko se odlučiš za opciju sa Deckblatt-om onda na nju ide foto a na Lebenslaufu onda imaš više mesta za neke bitnije stvari koje bi možda trebalo istaći, a bitne su za poziciju za koju konkurišeš. Gde će fotografija doći to je pitanje dizajna i sklada. Boje takođe treba uklopiti da deluju umirujuće, ulivaju poverenje i sklad između dizajna Deckblatta i tvoje fotografije. 

Sadržaj

Šta sve navesti? Lebenaslauf, Zeugnisse, Zertifikatte. Anschreiben nemojte navoditi. Najvažnije je da tim redosledom posle i spojite dokumetaciju u jedan PDF dokument.  Ubedljivo može delovati i Zusammenfassung a to je u par rečenica o vašem profilu kao profesionalca. Ovo je mada osetljiva tema i treba dobro razmisliti kako i da li se odlučiti za ovo. 

Obrati pažnju na skladan dizajn i da Deckblatt ne deluje preopterećeno.
Budite što precizniji, navedite broj oglasa za posao ili izvor gde ste oglas videli. 

Prednosti

Preglednost  – Firma odmah raspoznaje za koju se poziciju prijavljuješ. Odmah imaju uvid, fotografiju i koju dokumentaciju dostavljaš. Najvažnije informacije na prvi pogled. Takođe olakšaćete im dalje prilikom odabira ko ide dalje a ko ne. 

Prepoznatljivost – jedan Deckblat koji je dobro urađen i uklapa se u celinu jeste jedan veoma vredan stilski element u celom  Bewerbungu. Njime možete podstaći zainteresovanost i izdići se iznad ostalih kandidata. Za skoro 70 posto HR menadžera najvažniju ulogu igra skladan dizajn Anschreiben-a, Deckblatt-a i Lebenslauf-a. 

Fotografija – Imaš više mesta za veću i lepšu fotografiju. Moderne su i vodoravne fotografije a ne samo uspravne. Zapamti samo da ne sme doći do dupliranja. Znači ako se odlučiš za Deckblatt onda u Lebenslauf-u nemoj stavljati sliku. 

Više slobodnog mesta – Kada ideš sa naslovnom stranom onda ti ostaje više mesta u samom Lebenslaufu, gde se koncentriši na opis poslova i poslovnih uspeha na kojima si prethodno radio/la. Počinjem od poslednjeg pa ka ranijim. 

Važno!

Kada završiš sa dizajnom i popunjavanjem obavezno odštampaj probni primerak, i to u boji! Na taj način ćeš se uveriti da je dizajn ispao dobro i da sve kao celina dobro paše.

Deckblatt prosto mora da deluje kvalitetno. On je korica i zato je od velikog značaja. To znači da pored  dizajna tvoja fotografija mora izgledati odlično i biti kvalitetna. 

Želimo ti puno uspeha i strpljenja! Ostavi komentar ili podeli mišljenje sa drugima ukoliko si već prošao ovaj put!

1 thought on “Uloga Deckblatt-a u Bewerbungu: Saveti, prednosti, sadržaj + primeri ​”

  1. Pingback: Kako napisati Anschreiben za posao u Nemačkoj? 6 ključnih koraka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *