Nemacka posao

KAKO DO POSLA U NEMAČKOJ 2019? 6 koraka koji će vam promeniti život

KAKO DO POSLA U INOSTRANSTVU?

Zbog čega otići u Nemačku? Da li je sad pravi trenutak? Da li se isplati živeti i raditi u Nemačkoj? Kolike su plate u Nemačkoj? Da li je moja diploma priznata? Da li će se moja porodica uklopiti? Na ova i mnoga druga pitanja probaćemo da odgovorimo u ovom a delom i u drugim postovima.

Kada o nečemu razmišljamo, vagamo, istražujemo, naše unutrašnje ja, naš ego pokušava da nas zaštiti i sugeriše nam da ipak ostanemo unutar sigurne (komfor) zone i bolje ne preduzimamo ništa. Uvek je tu po neki prijatelj i rođak da nas od toga odgovori “za naše dobro”.

Poslednjih godina suočavamo se sa sve većim odseljavanjem stanovništva u Nemačku. Skoro pa iz svake četvrte porodice odlazi neko ili cela porodica u bolje  sutra. Polemika se sve više vodi na svakom koraku o tome treba li otići iz Srbije ili ostati. Sve i svako ima dobre razloge za i protiv.

Zarade, mogućnosti, troškove života i budućnost kod nas dobro znamo. Važno je sagledati budućnost tamo gde ste trenutno iz svih uglova, ne samo iz lične perspektive. Ako ste spremni da se trgnete i odreknete „udobnosti“ gledanja farme i parova i kolotečine a zatim investirate  2-5 godina za nešto u šta verujete, onda samo napred, na dobrom ste putu. Jednostavno napravite popis toga šta dobijate, a šta gubite, pa neka pozitivno prevagne. Ma koliko bolno trenutno izgledalo.

Jedni se na korak odlaska u Nemačku odlučuju zbog nedostatka posla u Srbiji, ili pored recimo medicinske struke oni rade nešto peto. Drugima je dosta svega a posebno praznih obećanja večnih političara, ispovesti su nekih nezadovoljnih sugrađana, kolega, prijatelja, rođaka.  Treći su kvalifikovaniji od ostalih pa idu zbog daljeg razvoja ili dobre plate znajući da će u Nemačkoj biti stabilno i sigurno bez obzira da li će Angela Merkel biti opet kancelarka ili ne odnosno ko god da je na čelu Bundestaga.

Složićete se, treba odati priznanje osobama koje su prešle petu deceniju života i odlučile se na ovaj korak. To je dokaz da ne treba samo životariti već se probuditi i uraditi nešto konkretno za sebe i svoje najbliže. Koliko je njih koji su u ovim (najboljim) godinama i razmišljaju: Ma za mene je kasno, sad deca ako hoće nek idu itd. Svaka odluka je za poštovanje, ali potrebno je da svi shvatimo da zaista nikad nije kasno. Bar ne u Nemačkoj.

Da li znate da oni ne prave razliku  prilikom zapošljavanja radnika. To znači radna snaga se ne diskriminiše prema godinama i ni prema čemu drugom. Naravno da ima primera i toga ali retki su takvi slučajevi. Čak se i u oglasima za posao navodi da su starije osobe dobrodošle.

Potrebno je da prelomimo da želimo, savladamo solidno jezik i krenemo u avanturu. Razmišljaj u pravcu da će ti biti bolje, lepše, izvesnije, ne u pravcu jao pa kako ću ovo kako ću ono. Kolega s posla mi rekao: “Ne možeš ti to”. Ili “Tražiš preko hleba pogaču”. Sami sebi postavljamo granice u našoj mašti, jasno definišući šta i dokle možemo. U principu možemo sve što stvarno želimo i u šta verujemo, a ne u šta drugi veruju za nas!

Ne postoji univerzalni odgovor u vezi pitanja treba li otići u Nemačku ili ne. Svi su u pravu, bilo da su odlučili da idu ili ne mrdaju. Ljudi sve je individualno i lični doživljaj. Kao što svi imamo različit otisak prsta i dnk tako i različito doživljavamo stvari.

Naravno ima sličnosti ali ne dozvolite da vam komšika Rajka kaže kako je od njenog bratanca drug bio i nije zadovoljan, i nije bilo dobro ovo i ono. Niko nema prava da ruši nečije snove a još manje DA ODUSTANE od svojih. Svako ima drugačija očekivanja. I ako ste rešili da idete da radite i živite u Nemačkoj, onda preduzmite SVE da to i ostvarite. Pitanje svih pitanja je: Da li si zainteresovan za rad i budućnost u Nemačkoj ili si posvećen pripremi i odlasku u Nemačku? Razlika je velika.

Bez obzira na trenutne prepreke i razne DOBRE razloge protiv, samo se pitajte KAKO da ostvarim to i to? Šta treba da radim da naučio i pložio B1? KAKO da obezbedim novac da odem i snađem se? KAKO da organizujem muža i decu (ili obrnuto) da mogu da odem i postavim temelje? Ako kao većina kažete sebi idem da PROBAM onda ostavljate sebi mogućnost  da ne uspete. To nikako ne želite. Onda jednostavno niste sigurni. Kada smo sigurni u nešto možda je najbolja solucija da spalimo mostove iza sebe.

ZAŠTO BAŠ NEMAČKA?

Nemačka je locirana u srcu evrope i broji devet graničnih prelaza. Graniči se sa Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Danskom, Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.   

Nalazi se na samom vrhu svetske top liste kada je u pitanju kvalitet života. Pored relativno visokog proseka plata ovde dolaze jaka i zdrava ekonomija,  uticaj u svetu, rad na očuvanju i unapređenju evro zone i migrantska kriza. Proglašena je najboljom zemljom kada je u pitanju razvoj preduzetništva.

Nemacka ekonomija

Nemačka ekonomija trenutno je vodeća u evropi, a u svetu se nalaze na šestom mestu. Ona se kontinuirano razvija uprkos svetskim oscilacijama i krizama. Nezaposlenost se konstantno smanjuje. Preko 90 procenata srednjih preduzeća predstavljaju porodične firme. Ne žure sa razvojem, već rade stabilno i kvalitetno, sa solidnom količinom kapitala u rezervi.  Proizvodnja je najvećim delom fokusirana na teritoriju Nemačke.

Posle Rusije Nemačka je druga po broju stanovnika u Evropi. U federalnoj republici Nemačkoj u 16 pokrajina živi preko 82 miliona stanovnika,  glavni grad je Berlin sa oko 3.5 miliona stanovnika. Nacije koje naseljavaju Nemačku (etnički sastav) su: nemci, turci, rusi, poljaci, italijani, grci, marokanci i u zadnje vreme sve je više migranata is Sirije i Irana. Dominantne vere su hrišćanstvo i islam. Zvanični jezik je nemački.

Vremenska zona je  (CET) UTC +1 (letnje , i  UTC +2 (zimsko)  dakle kao u Beogradu,  dok je pozivni broj za Nemačku +49.

Klima je umereno kontinentalna, temperature su zimi oko -1, dok se leti kreću između oko 25 stepeni.

Najbogatije pokrajine su Bavarska, Baden-Wurtenberg i Severnarajna vestfalia a jedni od najbogatijih gradova su Studtgart, Frankfurt, Hamburg i Dizeldorf.  Najsiromašnije pokrajine ili bolje reći pokrajine sa najmanje prihoda jesu Sarland i Bremen.

Neizostavni deo nemačke kulture jesu: kobasica tj. Wurst,  i neizostavno pivo, a nemci cene tačnost, privatnost i pažljivo planiraju vreme.

Boje nemačke zastave predstavljaju  jedinstvo i slobodu, dok orao na grbu simbolizuje nepobedivost.

Što se para tiče, glavna žila kucavica Evra se upravo nalazi u Nemačkoj, i to u Frankfurtu, gde je smeštena i glavna banka za evro.

Prvu polovinu dvadesetog veka obeležila su dva razorna rata. Prvi i drugi Svetski rat, za koje je Nemačka odgovorna. Nakon toga usledilo je period Hladnog rata i podela na Zapadnu i Istočnu Nemačku. Kada se 1990-te Nemačka ponovo ujedinila postala je simbol najnaseljenije nacije u Evropi i učvrstila svoju ulogu kao ključni član EU.  

Nemačka je jedna od najjeftinijih evropskih i svetskih država za život. Svako ko ima posao može sebi da priušti više nego pristojan život.

Do Nemačke se iz Srbije dolazi najbrže preko Mađarske i Austrije, ili preko  Hrvatske, Slovenije i Austrije.  Udaljenost od Beograda do Berlina iznosi 1244 km i  putuje se oko 13 sati. Vazdušna udaljenost je 1002 km a let traje  115 minuta. Cena povratne autobuske karte se kreće oko 160 evra, dok je prevoz kombijem komforniji i ide sa vaše adrese (od vrata do vrata) i kreće se oko 140 evra.

Cena povratne avionske karte se kreće oko 200 eura. Naravno, postoje varijacije u ceni u odnosu na avio prevoznika i sezonu. Najpovoljniji let pruža kompanija Lufthansa.

Nemačka je od Holandije udaljena nekih 480 km ili 5 sati vožnje.

Kolike su plate u Nemačkoj?

Pitanje svih pitanja jeste prosečna plata: Koliko se zarađuje u Nemačkoj? Po zvaničnoj statistici Bundesamt-a jeste Bruto zarada od 3.994 €. Dodatne isplate, kao što su Urlaubsgeld i Weinachtsgeld ovde nisu uračunate. Međutim, prosečna bruto plata SVIH zapošljenih u Nemačkoj, računajući i one sa nepunim – Teilzeit radnim vremenom je 3.099 €. 

Postoji čak i prosek po polovima, pa tako muškarci zarađuju u proseku sa punim radnim vremenom 4.181 € bruto, dok žene u proseku zarade 3.559 € bruto. 

Pri svakom upoređivanju plata postoje različiti faktori.  Posebno važni su obrazovanje i iskustvo. Što je viši stepen obrazovanja, veće su i šanse za bolju platu. Postoje takođe velike razlike između branši, a odlučujući su sledeći faktori:

* Pozicija

Ovo je svima jasno. Zapošljeni na višoj poziciji zarađuju više. Profesionalni napredak uvek prati i povećanje plate.

* Iskustvo

Što ste duže u firmi plata se povećava. Oni koju su početnici zarađuju znatno manje od dugogodišnjih radnika.

* Oblast studija

Nisu svi fahovi studija isto plaćeni. Čak i kod mladih fakultetski obrazovanih profesionalaca može biti velikih razlika u plati do čak 15.000 € godišnje. 

* Branša

Neke branše, kao npr. hemijske ili bankarske daju posebno dobre plate. Drugi sektori, kao turizam, kultura ili oglašavanje su manje plaćeni. 

* Veličina firme

Veliki koncerni uvek daju bolje plate u odnosu na one manje. Što firma ima manje zapošljenih, to su po pravilu i manje plate. 

* Pokrajine

U nemačkoj su velike i razlike po regionima. Pa su tako na istoku plate niže. U velikim gradovima plate su više u odnosu na manja područja. 

 KAKO DO POSLA U NEMAČKOJ? – Najdetaljniji vodič

Pre nego krenemo da radimo nešto važno neophodno je izvršiti pripremu. U ovom slučaju pripremu za odlazak u inostranstvo – Nemačku.

1. UPIŠI KURS NEMAČKOG JEZIKA ili uči sam

Uradi ovo čak iako još nisi rešio da ideš. Posao u Nemačkoj bez znanja jezika je moguć ali ne i dobar. Neki od tih su poslovi na farmi ili rad na tri meseca. Kad rešiš onda će ti biti hitno a tako se jezik ne uči.  Raspitaj se i odaberi dobru školu po preporuci. Šta to znači? Pa da ne štancuju novopečene govornike nemačkog kao na traci. Da su grupe manje, idealno do 5 osoba. Da su grupe na kursu za učenje nemačkog tako koncipirane da se ne spajaju babe i žabe.

Dešavalo mi se da iako sam u dobroj školi profesor spaja decu, kojoj je bitna ocena i nemaju ambicija za dalje, i nas malo matorije kojima se žuri, ili pa znamo malo manje od njih. Prosto nemamo iste ciljeve, ista gledišta i samo kočimo jedni druge u učenju nemačkog. Ne pratimo se i gubimo dosta vremena dok nam posebno obrati pažnju profesor na taj naš fokus. Jer ta deca recimo ne idu da polažu kasnije za sertifikat nemačkog, već samo da dobiju dobru ocenu. Pa tu nastane dodatna akcija i neslaganje. Nije strašno al nije baš ni produktivno.

Dobra varijanta je i online učenje zato što možeš da pristupiš kad tebi odgovara i isti kurs gledaš više puta. Dobiješ materijale koji ostaju tebi u trajno vlasništvo a daleko je jeftinije. Po meni možda i najisplativije.

Kako se nemački može dobrim delom naučiti besplatno preko interneta pogledajte ovde. 

Online ucenje nemackog jezika

Imajte na umu da ne učite jezik zbog poslodavca i da bi dobili Telc, Osd ili Göethe diplomu nemačkog, već na prvom mestu zbog sebe. Verujte mi, puno je primera gde osoba to odradi zbog diplome pa ode da radi, a onda nastaju muke. Ništa ne razume, ni poslodavca ni šefa a ni pacijente. Dolazi do frustracije, nervoze i nesigurnosti.  Nadređeni reaguju i svi su nezadovoljni.

Dešavalo se i da novog radnika vrate u matičnu zemlju jer se ne uklapa. Dakle vaše poznavanje nemačkog treba biti solidno, kao i vaše znanje i iskustvo ako ga imate i ako je potrebno. Vi idete u kompletu, prosto ne može nešto da manjka jer odmah dolazi do problema. Svi bi mi hteli da smo godinama na leru, što se tiče učenja jezika ili nečeg drugog, a onda kad nam pritreba bi turbo da završimo za neki mesec. Ne kaže se džabe prase se ne goji uoči Božića. Ne postoji čarobni štapić koji to rešava.

Za početak kad već neko kraće vreme kreneš u učenje jezika slobodno podesi svoj mobilni na nemački jezik. Znam, neće biti odmah lako ali potrebno je da mozak prešaltamo i nedamo mu izbor.
Potrudi se da sve što gledaš i slušaš bude na nemačkom. Radio, emisije, filmovi ili serije. Uplati dodatne kanale preko kablovske. Možeš podesiti prevod na kompjuteru da bi bilo lakše ali vremenom se navikneš i kasnije mnogo znači.

2. NOSTRIFIKACIJA (prizavanje) DIPLOME U NEMAČKOJ  –  pošalji dokumentaciju

Anerkennung je proces izjednačavanja vaše diplome (stepena obrazovanja) sa nemačkom.

Anerkennung  je neophodan za medicinsku struku i za plavu kartu. Odnosno za sva zanimanja za koja je neophodna licenca

Šta kaže novi zakon o radu u Nemačkoj?

Prema novom zakonu o useljavanju stručne radne snage koji stupa na snagu marta 2020-te, zainteresovani kvalifikovani radnici su dužni da podnesu zahtev za izjednačavanje svoje diplome.

Kada dobijete  zvanično obaveštenje o jednakosti kvalifikacije, možete (kvalifikovani radnici) i stručnjaci podneti zahtev za izdavanje vize kako bi otišli u Nemačku i prihvatili radno mesto za koje su kvalifikovani. Ukoliko nemačke vlasti profesionalnu kvalifikaciju priznaju samo delimično zainteresovani mogu da zatraže vizu radi stručnog usavršavanja i dalje kvalifikacije u Nemačkoj. Pod određenim uslovima mogu da se zaposle već tokom trajanja stručnog usavršavanja.

Evo šta je potrebno kada je priznavanje medicinske struke u Nemačkoj u pitanju:

Zahtev za nostrifikaciju; Izjava da želite u toj pokrajini da radite; Kopija pasoša; Izvod rođenih i venčanih; Svedočanstva srednje škole; Diploma srednje; Potvrda o broju časova tokom školovanja; Potvrda o obavljenoj praksi; Uverenje o položenom državnom ispitu; Licencu; Potvrda o radnom iskustvu; B2 sertifikat jezika.

Bitno je da sva dokumenta moraju biti prevedena od strane sudskog tumača koji je priznat u Nemačkoj. Plaćate i taksu za nostrifikaciju . Postoje agencije koje ovo mogu uraditi za vas, ali vodite računa da ne budete kasnije uslovljeni, ili da odluka – Bescheid bude kod njih.

Ukoliko se ne dobije direktan Anerkennung onda dobijete spisak toga šta je potrebno da odradite od prakse tamo kako bi vaša diploma bila priznata.

Pokušajte da se pronađete u ovoj nemačkoj bazi.

Zahtev šaljete pokrajini u koju bi išli da radite i razlikuje se od pokrajine do pokrajine. Ukoliko ste anerkennung dobili u jednoj pokrajini ne znači da će vam biti priznat i u nekoj drugoj.

3. PRIPREMI BEWERBUNG  – prijavu za posao

Bewerbung je sveobuhvatna aplikacija za posao. Dakle sve ono što im šaljete a to su: AnschreibenDeckblattLebenslauf i Zeugnisse.  Neka ovo neko proveri ili prevede za vas. Prvi utisak je najbitniji, pa ovo uradite bez greške. To radite jednom, pa i da platite nije skupo. Samo delove motivacionog pisma kasnije menjaš.

U biografiji – Lebenslauf obavezno upišite vaš nemački broj telefona. Lako je, možete kupiti najjednostavije u nekoj od radnji za mobilne O2, T mobile itd. Ima ih svugde. I Zamoliti ih da vam na licu mesta aktiviraju karticu. Ovo je važno jer je postalo vrlo komplikovano ako radite sami, potreban je video poziv, pa identifikacija preko vaše isprave (pasoša) itd. Naravno može i bez broja ali će teže da vas kontaktiraju a kad imate broj deluje kao da ste tamo.

Pristupite pripremi veoma ozbiljno, o kakvom god se poslu radi. Baš ovaj korak možda bude presudan za vas. (Ovde ne mislim na medicinske radnike, jer oni su u totalnom manjku tako da se tu gleda mnogo kroz prste). Ovo će možda presuditi da li će uzeti nekog bilo kog ko ima vizu ili je građanin eu ili će se baš zbog vašeg odlučiti za vas.

4. PRIPREMA ZA INTERVJU (od suštinskog značaja)

Pročitajte osnovne informacije o firmi za koju konkurišete. Uvežbajte svoj govor, i odgovore na pitanja koja se najčešće postavljaju. Kao na primer: Zašto ste konkurisali baš kod nas, šta znate o nama, koje su vaše prednosti, kakvi ste vi kao osoba itd.

U idealnom slučaju uvežbajte govor 1 na 1 sa nekim prijateljem, poznanikom, momkom (devojkom) ili možda sa profesionlacem. Što vi budete bolje pripremljeni, pod uslovom da vam je Bewerbung odličan imaćete veće mogućnosti da vi odaberete poslodavca (umesto obrnuto).

Naravno sve ovo pripremite na nemačkom. Nije previše teško, ali nije ni lako, stvar je u dobroj pripremi, ne u učenju napamet. Budite raspoložni i vedri, nemate šta da izgubite a i oni su samo ljudi. Garderoba zavisi od mesta za koje aplicirate. Pristojna košulja i pantalone (suknja) će biti dovoljne.

U nekom narednom tekstu će biti detaljnije objašnjeno.

5. NAĐI POSLODAVCA ZA POSAO U NEMAČKOJ   (ugovor)

Ugovor o radu Nemacka

Pažnja! – Ugovor sa poslodavcem MORA biti na Vollzeit. Dakle na puno radno vreme tj. 39-40 sati nedeljno. Ovo pričam iz iskustva jer postoje i Teilzeit varijante gde poslodavcu treba radna snaga na nešto manje od 40 sati nedeljno, to je u redu kad ste tamo, ali za dobijanje vize nije dovoljno.  Kad vam daju ugovor  zatražite im odmah ili kasnije i Gewerbe. To je list-dokaz da su registrovani i da postoje kao firma. Bilo bi bolje da ostave praznu crtu i ne upišu datum početka vašeg rada. Recite im da se trenutno malo duže čeka za vizu ali ih ubedite da je vredno čekati vas. Zamolite da to upišete vi onda kad dobijete termin za vizu. Ukoliko želite legalno da radite u Nemačkoj i da vizu dobijete bez problema, ispoštujte sve procedure.

Ukoliko idete sami možete pokušati kod prijatelja, rođaka, a možda i bez njih. Napravite dobru strategiju. U koju pokrajinu idete, u koji grad (uzmite u obzir i krug od npr. 20 km) u odnosu na to koliko su česta radna mesta za koja konkurišete. Informišite se o potenicijalnim poslodavcima preko interneta, pripremite više desetina kopija sa vašim Bewerbungom i krenite u akciju.

Za početak preko neta, spremni i da skoknete do Nemačke na mesec-dva.

Imate opciju uvek da budete u nekom hostelu na par dana, možete se potruditi da nađete i stan na mesec dva. Nešto malo, namešteno gde će vam obavezno tražiti novac i za kauciju. Ako nađete stan na recimo 3 meseca, koji će koštati 350 eura sa troškovima mesečno, to mu dođe 1050 eura. Računajte i još toliko za kauciju. Naravno može gazda da bude fleksibilan pa vam i ne traži kauciju ili vam traži manje. Moja preporuka je da budete iskreni, kažete koji vam je cilj potpuno otvoreno.

Veoma dobra mogućnost ovde je Booking.com preko koga možete odmah rezervisati tip smeštaja koji vam odgovara, po ceni i vrsti. Kada ukucate mesto i datume izlistaće vam sve opcije. Od privatnih smeštaja pa sve do hotela.

Booking.com

Evo par ideja gde možete konkurisati i krenuti odmah da radite bez pitanja o diplomi, anerkenungu: sve firme koje se bave dostavom paketa (Auslieferung Fahrer), DHL, Flaschen post, lagerist (vozač viljuškara), konfekcioner u logistici, Mekdonalds, KFC. itd. Jednom kada dobijš vizu vezan si za tog poslodavca naredne dve godine. Nije to ni mnogo a nije ni malo. Može se i u međuvremenu tražiti odobrenje za promenu poslodavca ali pitanje je da li se isplati. To znači da naredne dve godine ne smeš da menjaš poslodavca bez odobrenja, a nakon te dve godine slobodan si kao ptica na grani. Menjaš poslodavce bez ikakvih problema i krčiš put.

Agencije za zapošljavanje u Nemačkoj:

Naisa-Med, pretežno se bave zapošljavanjem radnika iz Srbije, BiH, i Crne gore. U pitanju su zdravstveni radnici sa srednjom stručnom spremom. Medicinske sestre sa opštim i pedijatrijskim smerom i znanjem jezika B1. Takođe poslovi u špediciji. Pomažu oko smeštaja u Hamburgu.

Menschen, uglavnom medicinska struka. Postoje stalno otvoreni konkursi za medicinske sestre i lekare. Nude i poslove za IT sektor u Mađarskoj. Kandidatima nude pripremu CV-ja i radionice za učenje nemačkog. Njihovo sedište je u Velikolj Plani.

Reintegracija, posreduju kod zapošljavanja medicinskog kadra i vozača. Istovremeno pružaju usluge učenja nemačkog jezika, slanja dokumenata za priznavanje diplome a novina je i ausbildung (obrazovanje) medicinskog kadra u Nemačkoj. Izvorno su iz Novog Pazara.

Serbolab, član Dekra grupe, pomaže kod projekta zapošljavanja medicinskog kadra opšteg, pedijatrijskog smera i ginekološko-akušerskog tj. babica. Rade obuku sa kandidatima do B2 nivoa jezika, pripremaju za polaganje ispita i upoznaju sa sistemom rada u nemačkim ustanovama. Potiču iz Kragujevca.

Vispero Gmbh, nude usluge zapošljavanja medicinskog kadra, pre svega negovatelja i medicinskih tehničara iz Srbije, Bosne i Makedonije. U pitanju je Nordrhein-Westfalen pokrajina. Smešteni su u Bonu.

Dobro je što agencije imaju razrađenu šemu i ako su korektni onda se ne ugrađuju u vaš deo plate, i ne plaćate im ništa. Kako? Te agencije zbog deficitarne radne snage u nemačkoj dobijaju nadoknadu od tog poslodavca, koji će vas uposliti.

Prednost tih agencija ili pojedinaca koji vode grupe jeste što se grupna viza dobija mnogo brže. Mana agencija jeste da one nemaju širok spektar zanimanja koje traže, već samo par njih ( u najboljem slučaju) tako da je medicinski kadar opet u prednosti.

Takođe se dešava da niste taj kadar koji im treba, nego nešto ispod toga (kurs od 3 meseca za negovatelja). Došlo ljudima do guše, pa pored srednje škole a možda i fakulteta upisali kurs samo da bi otišli. Postoje uveravanja iz tih agencija koje organizuju kurseve za negovatelje da su ti kursevi priznati u Nemačkoj. Međutim dokaza za to nema. Posrednik iz agencije obeća da će “naći nešto” i nikad se više ne javi. Što je interesantno te agencije i dalje rade je i nema loših iskustava za sada, ili bar nisu dospele u javnost. Kažem vam, jedino je vreme to koje moramo poštovati zbog nas samih, ostali gledaju samo i jedino paru kroz nas (na žalost). Dobro se informišite i definišite šta hoćete.

Ima dosta velikih lanaca (za medicinare npr. Helios) gde možete da konkurišete i bez neke agencije. Nemci generalno neznaju šta treba tačno od papirologije kada su srbi u pitanju, tako da im je lakše da sarađuju sa agencijom, jer im oni sve to završe i ne zamaraju se, mada u zadnje vreme ulaze u formu obzirom da od toga svi profitiraju, a i deficit radnika je veliki.

Koliki su tačni iznosi i ostalo nije ovde ni važno. Što bi rekli i vuk sit i ovce na broju. Retke su agencije koje to sveobuhvatno rade. U smislu da se brinu i u početnom periodu o vama. Dok ne stanete na svoje sopstvene noge. Uglavnom se svodi na to dok vas dovedu tamo. To je sve legalno uglavnom i ok, ali vas šutnu u mesto u kom ćete raditi i stanovati i dalje ih ne interesuje ili pa bukvalno pro forme pošalju poruku dal je sve ok. Puno je primera (iz ličnog iskustva) gde su ti posrednici tu, sa vama, dok vas ne unovče. Jednom rečju jedna velika traka preko koje štancuju radnu snagu za Nemačku. Najveći broj njih onda se povlače i nastaje veliki stres.

Sa druge strane, postoji kao vrsta hipnoze ili straha da ne možemo sve da ih pitamo, već nam oni govore tek onoliko koliko je potrebno da znamo. Zbog toga što malo znamo i u strahu smo od novog mi uglavnom malo i pitamo. Kao da postoji vrsta garda sa njihove strane, što je potpuno nedopustivo. Kao oni vam čine pa se podrazumeva da ćutite. Imajte u vidu jasno šta hoćete, dobro se informišite jer vas ništa posle neće opravdati da „niste znali“. Hvala bogu pa je internet zašao svuda pa se možete dodatno informisati i pitati.  

To su obične, rutinske stvari, koje ovde ni neprimećujemo, a tamo su ponekad noćna mora. Počev od jezika jer niste još opušteni ni sigurni, što sve komplikuje, jer niste u stanju da se izrazite kako bi hteli. Potrebno je odvajati đubre po „kategorijama“, prijaviti se za internet i sklopiti ugovor, prijava za firmu koja će vam obezbediti struju, gas.   

Ponuda poslova u Nemačkoj je raznolika evo par najboljih portala: arbeitsagentur.de, ebaykleinanzeigen.de, indeed.de, stepstone.de, kimeta.de.                                       

Dešavalo se da osoba bude nezadovoljna na poslu koji je dobila. Nije prevarena, već „malo“ obmanuta. Ne može da se sporazume a posrednik se ne javlja. Glavni vlasnik tog recimo doma (kad je medicinska struka) se ne pojavljuje i tu tenzija raste.  Jedino vas odvedu da vam otvore bankovni račun i to je to. Bar da daju neke instrukcije makar na papiru, ili meilu o čemu da vodite računa, kao smernice. Verujte mi na reč, ume da bude nezgodno.                                                                                       

6. ZAKAŽI TERMIN ZA VIZU U NEMAČKOJ AMBASADI

Ovo je namerno pod brojem 6 jer bi tako trebalo da bude. Međutim svestan sam da ću navući možda i neke kritike ovde vam savetujem da ovo bude korak broj 4. Zašto? Pa zato što se na termin za apliciranje za vizu čeka više meseci ili čak 1 godina. I dok se procedure pojednostavljuju red je sve veći. Pa ako ste rešeni da idete da živite i radite u Nemačkoj onda slobodno aplicirajte za termin još pre nego pronađete poslavca odn. dobijete ugovor. Termin možete blagovremene otkazati bez ikakvih posledica. Sa druge strane ako niste sigurni da idete, onda nemojte ovo radite, ne bi bilo fer prema ostalima koji jesu.

KAKO DO NEMAČKE VIZE?

Dakle putem sajta Nemačke ambasade u vašoj državi vršite upis za termin i čekate potvrdu da ste se registrovali. Informišite se kojoj grupi pripadate odnosno za koju vizu podnosite zahtev. Onda sledi čekanje a i nervoza. Naravno nema svrhe da brinete i nervirate se ukoliko ne možete to promeniti. Znači opustite se kada je ambasada u pitanju i radite na ostalim poljima koja se tiču vašeg odlaska. Naglašavamo ovde da je diploma B1, B2 i C1 potrebna medicinskim radnicima u zavisnosti od stepena obrazovanja. Za ostale kadrove nije obavezna kažu ali je poželjna. Pa će tako za vizu za spajanje porodice u Nemačkoj tražiti minimum A1 vašem supružniku.

Zakazivanje termina za vizu

Ukoliko ste sve uradili kako valja sledi vam telefonski poziv u roku koji je određen za čekanje i saopštenje da dođete i podignete boravišnu odn. radnu vizu.

Adresa Nemačke ambasade u Beogradu je Neznanog junaka 1a. Konzularno odeljenje se nalazi u ulici Kneza Miloša 75. Telefoni viznog i pravno konzularnog odeljenja su +38111 306 44 00 i +381 11 306 44 02.

Radno vreme zavisi od dodele termina.

Kako do posla u Nemačkoj bez EU pasoša?

Pronaći posao u Nemačkoj za srbe u 2019-toj bez EU pasoša, a i sve nas iz zemalja zapadnog Balkana će biti još lakše, ali uz dobru pripremu.

Posao bez vize u 2019- toj neće biti moguć za gore pomenute. Nemojte da se nadate. Zvanično je saopšteno. Priče koje kruže su dezinformacije, i nije prvi put da se priča o tome. Znači olakšice da, ali bez vize ne. Viza nam neće biti potrebna jedino kad uđemo u EU, što će biti ko zna kad. Proverite na sajtu Nemačke ambasade u Beogradu.

Procedura za zapošljavanje stranaca (Auslendera) iz „trećih zemalja“ odn. Zemalja zapadnog Balkana – kako nas nemci zovu, biće dodatno pojednostavljena donošenjem novog zakona o useljavanju u predstojećem periodu. Pošto su uradili silne analize i statistike i došli do zaključka da im je radna snaga hitno potrebna smanjiće kriterijume koji se tiču priznavanja naših diploma ali će poznavanje jezika biti neophodno.

Pokazalo se kao loše u praksi što su ranije odobravali ulaz radnoj snazi bez nekih posebnih zahteva o znanju jezika, jer se upravo taj kadar kasnije loše integrisao u nemačko društvo. Kadrovi sa visokom stručnom spremom čija je dipoloma tamo priznata mogu lakše pronaći posao u Nemačkoj, dovoljno je da imaju ugovor za posao, poznavanje jezika im nije neophodno (zavisi od posla i zahteva poslodavca). Suština novog zakona bi trebalo da se odnosi na pojednostavljenje procedure za kadrove sa srednjom stručnom spremom svih profila koji čine više od polovine radne snage Nemačkog tržišta rada. Trenutno u Nemačkoj ima više od milion slobodnih radnih mesta.

Samo napred do posla u Nemackoj

Reći ću ti nešto zastrašujuće i ohrabrujuće u isto vreme. Ukoliko uložiš sve svoje napore da naučiš nemački na što boljem nivou recimo između B1 – B2 za šta ti je potrebno godinu do dve  možeš sebi uštedeti 5 a verovatno i 10 godina u kojima bi radio slabije poslove za koje nije potreban jezik, Ili bi na postojećem poslu napredovao baš zato što dobro govoriš nemački jezik.

Ukoliko imaš zanat ili bi se oprobao u nekim od gore navedenih zanimanja onda ti je A2 sasvim dovoljan.  Ljudi shvataju ovo zdravo za gotovo, odlazeći u stranu zemlju sa slabim znanjem ili bez ikakvog. Ovo apsolutno nema smisla, osim ako idete na sezonski rad u inostranstvo i nemate baš nikakvih planova da tamo i ostajete.

Jeste, nema se para tamo gde živite za školu nemačkog, jeste nema se ni vremena, ali dobro razmislite šta dobijate i šta gubite. Da li imate vremena za bacanje ili bi ga uložili u nešto bolje i perspektivnije. Verujte mi, toliko je ozbiljno i realno ovo što vam govorim, iz ličnog iskustva.

Uvek ćete moći da izdvojite sat vremena dnevno za jezik ako ste jasan cilj zacrtali. Neka vam jedan dan bude serija na nemačkom drugi dan čitajte, treći pišite, četvrti se povežite sa nekim i pričajte. Naterajte sebe da budete u tom svetu godinu dana u kontinuitetu i uspeće

Povezani tekstovi

17 thoughts on “KAKO DO POSLA U NEMAČKOJ 2019? 6 koraka koji će vam promeniti život”

 1. Branislav Stevanovic

  Jedno preveliko HVALA za sve sto ste naveli u ovom tekstu. Iako imam 58 godina sigurno cu pokusati da odem iz Srbije. Imam znanja za mnoge poslove od elktronike do vozaca kamiona. Oprobao sam se u mnogo poslova veoma uspesno.

  1. Pozdrav od Milorada iz Užica. Postoji li mogućnost da vas kontaktiram povodom odlaska u Nemačku. Ja sam 70-to godište.

 2. Poštovani,
  jel imate informaciju o novom FEG 2020 zakonu? Jel bolje aplicirati za termin ili čekati novi zakon od Nove godine? Hvala.

 3. Svaka cast na ovako icrpnim i dobrim i pre svega REALNIM informacijama i misljenima. Puno srece i uspeha u daljem radu i zivotu zelim!

  Naravno hvala na izdvojenom vremenu i za nesebicnu pomoc svima nama koji smo u procesu odlaska u Nemacku.

 4. Cao svima,
  Treba mi pomoc zivim i radim u Australiji kao vozac autobusa vozio sam i kamion. Interesuje me kako mogu da stupim u kontakt sa agencijom koja zaposljava vozace, inace imam dva drzavljanstva SRB i AUS. hvala unapred

 5. Bez znanja jezika i to dobrog, bez para u steku (min 5000 evra) i bez vozacke dozvole (b kat) ne krecite nigde, a u Nemacku pogotovo! Svako dobro!

 6. Poštovani,

  Zanima me za koju vrstu vize bi trebalo da se aplicira ako se sklopi ugovor sa nekom školom u Nemačkoj (da se neko zaposli kao profesor – visoko kvalifikovan, ali verovatno ne moze da ispuni minimum bruto zarade od 53.600 eura)?

  Hvala na odgovoru!

  1. Koleginice i mene zanimaju informacije koje ste ovde tražili.Ako imate bilo kakvu,možete li je podeliti?Unapred hvala

 7. Imam 44 godine, dve diplome ETF BG(5 godina, dipl.ing.el. – telekomunikacije) i PMF KG dvogodisnji master (profesor matematike). Supruga ima Višu školu. Imamo dvoje EKSTREMNO talentovane dece za matematiku i fiziku, u vrhu Srbije, već imaju nekoliko državnih nagrada i potencijalni su osvajači medalja na olimpijadama, još su u osnovnoj školi. Ne znam nemački niti imam adekvatno iskustvo u elektro struci, radim kao prof.matematike, radio sam u početku 6,7 godina u jednoj društvenoj firmi kao dipl.ing. Postoji li neki program za porodični odlazak u Nemačku? Da budem iskren, pre svega zbog dece, a delimično i nas, finansijski nekako možemo i ovde, ali se puca psihički, kako mi tako će biti i sa decom. Unapred zahvalan.

 8. Dobar dan,

  Po struci sam master profesor engleskog jezika, ujedno govorim jos 2 jezika od toga nemacki takodje, ali nemam crno -na belo da ga znam,jer sam jedno vreme kao tinejdzerka zivela u Austriji, a i takodje sam ga ucila u skoli, dakle nemam sertifikat, ali mi nije problem da idem i polazem. Mene zanima da li ja kao profesor imam neku nadu da se zaposlim u Nemackoj?

 9. Pingback: Uloga Deckblatt-a u Bewerbungu: Saveti, prednosti, sadržaj + primeri ​ - Posao Nemačka Saznajte sve o poslu i životu u Nemačkoj. Besplatni saveti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *