Nauci nemacki preko interneta

5 NAČINA KAKO DA SAMI NAUČITE NEMAČKI PREKO INTERNETA

Želite da naučite nemački iz hobija,  imate prijatelja koji govori nemački, idete na studije ili biste da živite i radite u Nemačkoj? Svaka čast, upuštate se u avanturu učenja veoma interesantnog i naizgled komplikovanog jezika.

Nemački jezik može da zvuči grubo ali i ne mora. U zavisnosti od toga ko izgovara i na koji način. Možete biti potpuno zgranuti kada čujete u nekom filmu ili emisiji grubo izgovaranje reči. Sa druge strane vaše se mišljenje može potpuno promeniti kada čujete neku osobu na radiju koja ima lep glas i razgovetno priča. Za razliku od engleskog kojim smo svakodnevno okruženi izgleda potpuno suprotno.

Engleski poseduje lakšu gramatiku i nema padeže pa može da zavara da je veoma lak. Većina nas misli da „zna engleski“ dok ne treba sa nekim da malo duže razgovara. Tek onda nastaju muke.

Sa nemačkim se čovek drugačije nosi. Većina smatra da je učenje nemačkog moranje koje ih na žalost čeka. U školi, na fakultetu ili zbog posla. Utisci mnogih koji su prihvatili učenje jezika i savladali ga do određenog nivoa međutim govore drugačije.

Da je reč o veoma zanimljivom jeziku koji ćete vremenom savladati, razumeti i zavoleti. Bilo da želite naučiti nemački jezik kod kuće, dok čekate u redu u pošti ili se vozite u autobusu na putu do posla, imamo prave savete za vas.

U poslednjih par godina nikada nije postojalo veće interesovanje za učenje nemačkog jezika. Škole su pune i traži se mesto više. Vreme koje imamo na raspolaganju sve brže prolazi, pa se u isto vreme postavlja i pitanje:

Kako da najlakše naučim nemački jezik?

Najlakše ćeš naučiti svaki strani jezik tako što ćeš biti u kontaktu sa onima koji govore taj jezik. Trenutno je sve aktuelnije online učenje, koje ja odavno podržavam. Sada pogotovu zbog korone, kada je sve teže naći se u stvarnom životu sa nekim i učiti aktivno nemački. Tako sam istraživanjem došao do saznanja i jedne veoma interesantne mogućnosti, koju želim da sa vama podelim. Radi se o jednom interesantnom profesoru nemačkog koji je osmislio koncept “Deine deutsche Gastfamilie”. 
 


Kako on tvrdi, i pored toga što je učenje gramatike bitno, kao i lekcija koje nam daju u školama, ipak učenici ne uspeju da progovore jezik bez barijera čak i posle nekoliko godina. Neki od njih već i žive i rade u Nemačkoj, ali se usled brige o porodice ne posvete učenju nemačkog. On je pronašao mogućnost da učenici budu online, dakle virtuelno kod određenih nemačkih porodica. Učenik je dakle prisutan u svakodnevnom životu određene porodice, time stiče uvid u sve što se oko njih dešava počev od uživanja uz kafu, pripremu hrane pa sve do običaja, praznika i kulture uopšte. Virtuelna putovanja na razne festove su takodje uključena.

Po njegovim rečima uči se nemački u dosta opuštenoj atmosferi i uz zabavu, gde je zagarantovano bolje pamćenje jezika, jer je iz svakodnevnog života, i bez pritiska ili neprijatnosti koje bi eventualno imali u nekoj od klasičnih škola nemačkog. “Du bist wirklich dabei” kaže on i dodaje da svaki učenik ima mogućnost da komentariše i postavlja pitanja na koje on lično odgovara. Postoji takođe i forum na kome se možeš povezati sa ostalima koji uče nemački i sa njima razmeniti mišljenje i vežbati jezik. Takođe pitanja u vezi gramatike možeš slobodno postavljati, a on će ti odgovoriti. Na raspolaganju su 124 videa i uz svaki dobijaš radni list sa rešenjima. Nakon 14 dana ukoliko ste zadovoljni dobijate plus bonus, pristup svim videima. 
Ova mogućnost je neponovljiva i jedinstvena, jer niko ne želi izlagati svoju privatnost kao mogućnost za učenje jezika. 

Ovde možeš pogledati šta on nudi i rezervisati mesto za sebe. 

Komentari polaznika su više nego dobri. Sa oduševljenjem ljudi iz cele evrope, pa i naših krajeva priznaju da ih je Deustsch Gast Familie naučila nemački više nego bilo ko drugi. Stekli su nova poznanstva i nastavili opušteno da pričaju sa drugima na nemačkom. Ponuda je povoljna, a i garantuje povrat novca ukoliko ste nezadovoljni. Nije loše, treba probati. 

1. GLEDAJTE SERIJE I FILMOVE NA NEMAČKOM

Možete početi od lakše varijante, a to je da gledate svoju omiljenu seriju ili film  na nemačkom. Postoje sajtovi gde su serije i filmovi sinhronizovani na nemački jezik. Ako ste snalažljivi možete pronaći odgovarajući prevod i učitati ga.

Ipak, prema savetima profesora, najbolji rezultati su kada gledate nešto sinhronizovano na nemački (ili nemački film) i imate i prevod isto na nemačkom. Mada je možda bolje da ostavite ovo sa nemačkim prevodom za malo kasnije. Još ćete bolje razumeti ukoliko gledate epizode serije koje ste već gledali, ili film, tako da već znate o čemu se radi.

Serien stream online serije

SERIENSTREAM.TO

Imajte stalno pred sobom cilj zašto ovo radite, pa ćete se manje sekirati kad ne razumete baš sve što gledate i slušate. Nije suština u tome. Suština je kada gledate omiljenu seriju i u početku imate prevod na srpski ili engleski onda vam se pojedine reči i fraze urežu u pamet. Određenu situaciju ili izraz lica glumca zauvek ćete memorisati vezano za neku reč ili frazu.

on line serije

Besplatne on line serije BS.to

Za početnike jedna od interesantnijih stvari koje možete gledati jesu dokumentarci, koje nemci imaju itekako kvalitetne. Tu govori veoma polako i razgovetno jedna osoba, i promene kadrova nisu toliko dinamične, pa možete u opuštenijoj varijanti da se koncentrišete. Preporuka je da to što gledate, gledate isto po više puta. Jeste dosadno ali funkcioniše provereno. Zadajte sebi zadatak da to što ste gledali prepričate u par rečenica.

Besplatni nemacki filmovi online

Besplatni filmovi KINOX.to

2. UČITE NEMAČKI BESPLATNO PUTEM APP-OVA

Slušajte nemačke internet radio stanice na mobilnom

App Germany radio live – Uživo prenos sa radio stanica. Ovo ne može zameniti audio kurs nemačkog jezika ali itekako možete uhvatiti ritam jezika kojim pravi nemci pričaju. Od muzike, preko raznih emisija pa sve do prenosa sportskih takmičenja. Dok se vozite kolima ili u gradskom prevozu iskoristite vreme pametno, odslušajte neku radio stanicu.

Cilj je uhvatiti ritam govora nemačkog govornog područja i prepoznati po neku reč. Tu je veoma često i dobra muzika, pa vam neće biti nimalo dosadno.

Sledeće besplatne Aplikacije sa Google Play prodavnice su veoma dobre i interesantne:

Deutsch Akademie

Aplikacija je odlična jer ima više od 20000 vežbi. Fokus je na gramatici. Pružiće vam objašnjenja gramatičkih problema kao nijedna druga aplikacija.

Deutsch Akademie

Babbel – Ova aplikacija skoncentrisana je na obogaćivanje vašeg rečnika, koristeći metodu posebne vrste ponavljanja u određenom vremenskom okviru. Ovo predstavlja dobar način da se reči zadrže dugo u našem pamćenju, jer se nalaze u različitim jezičkim situacijama i uz odgovaraćuje slike koje umažnjuju mogućnost zaboravljanja.

Besplatno ucenje Nemackog

Duolingo –  Ova aplikacija vam pomaže da naučite kroz ponavljanje rečenica od strane izvornih govornika, a vi trenirate na prevodu sa engleskog na nemački i obrnuto, kao i na vezi između slike i redosleda reči da biste došli do korisne fraze, pored višestrukog izbora pitanja.

Aplikacija osigurava da vam ne bude dosadno. Kroz video igre, ispravna pitanja će vam omogućiti da brzo dođete na više nivoe, a ako izaberete pogrešne odgovore, izgubićete nivo i možda ćete morati da se vratite od početka. Aplikacija nagrađuje vaš uspeh tako što vam daje virtuelnu valutu koja vam omogućava da kupite nove mogućnosti ili da učestvujete u drugim kursevima.

Duolingo ucenje nemackog

3. PRIJAVITE SE NA BESPLATNE SAJTOVI ZA UČENJE NEMAČKOG

Deutschewelle kurs nemačkog

Besplatni kurs jezika Deutsch Interaktiv namenjen je svima – bez obzira da li si početnik ili već vladaš osnovama nemačkog. Trideset lekcija za one koji žele sami da počnu sa učenjem prilagođen je nivoima od A1 do B1 po evropskim standardima.

Brojni zadaci, vežbanja i testovi pomoćiće ti pri samostalnom učenju jezika. Interesantni tonski zapisi, galerije slika i video materijali omogućavaju autentičan uvid u nemačku svakodnevicu. Pregled gramatičkih pravila, kao i rečnik sa 7.000 reči, ali i instrukcije za pravilan izgovor olakšaće ti korišćenje ovog kursa.

Kada se prijavite na sajt stizaće vam povremeno mejlovi sa kratkim vestima i zanimljivostima. Imate mogućnost da odslušate a zatim uradite vežbe u vezi sa kratkim video klipom. Veoma korisno i nenametljivo. Neće vam stizati mejlovi svakog dana, već u proseku jedan nedeljno.

Kurs nemackog jezika Deutsche welle

Besplatni kurs nemačkog Deutsche welle

Goethe Institut

Goethe je skrojio platform pod nazivom “Nemački za tebe”.

Odlična zajednica za besplatno učenje nemačkog jezika. Razni sadržaji za učenje prema nivou i temama. Odaberi par i dodaj ih svojim listama učenja. Na forumu dobijate savete za učenje i razmenjujete iskustva sa ostalim korisnicima.

Dovoljno je da uradiš par vežbica dok čekate u redu da platite struju, podignete novac u banci i sl.  Puno je interesantnije od vođenja prazne politike i gledanja parova.

Goethe kurs nemackog

Prijavite se na sajtu Goethe instituta

4. PRATITE I UČITE NEMAČKI PREKO YOU TUBE KANALA

Postoji puno kanala gde možeš pronaći odlične učitelje. Pripremi svesku i olovku jer ćeš puno naučiti. Preporuka je da odredite sebi koliko dnevno vremena planirate da učite nemački, koji vremenski period, i da se onda pridržavate toga.

Jedan od najpopolarnijih kanala za učenje nemačkog na You tubu je LEARN GERMAN WITH ANIA. Ona će vas naučiti pravilima gramatike nemačkog jezika, posebno pogodne za početnike.

Learn german with Ania

Puno dobrih primera uz veoma lepa objašnjenja. Veoma je vedra i zabavna pa će vam sigurno biti interesantno. Puno videa namenjeno je raznim objašnjenjima iz svakodnevnog života.

Takođe, veoma popularna je i Marija na njenom kanalu DEUTSCH MIT MARIA . Pruža širok spektar objašnjenja i poređenja, saveta za polaganje ispita kao i koji nemački izraz upotrebiti u konkretnoj situaciji. Ovo takođe može biti veoma korisno.

German with Maria

Preporuka je ipak da ostanete na svom „kursu“ koji ste sami zacrtali. Dakle koje oblasti ste planirali da savladate

Na YOU TUBE portalu imate puno materijala za učenje, kao i puno nemačkih pesama, emisija i izvođača uz čije bi redovno slušanje mogli da ubrzate učenje nemačkog, da ponavljate uporedo sa svojim odabranim profesorom i popravite izgovor.  Odaberite vrstu muzike koja vam najviše odgovara i pronađite izvođača. Trudite se da prepoznate tekst pesme, zapišete i prevedete.

Od emisija posebno izdvajamo kratke serijale GALILEA kao i njihov kanal. Uz živopisne emisije uspećete i da usput saznate mnoge stvari uz učenje nemačkog. 2 u 1 nema šta.

Galileo emisija

5. POVEŽITE SE SA OSOBAMA NA FACEBOOK-u

Ukoliko imate Facebook i u ovom slučaju ste u prednosti.  Uložite deo vremena koji provodite inače na FB-u u traženje osoba i komuniciranje na nemačkom. Povežite se sa poznanicima za koje znate da ih takođe interesuje nemački, ili sa nekim grupama koje razmenjuju informacije na nemačkom.          

U današnje vreme puno ljudi uči nemački. Postoje i oni sa nemačkog govornog  područja koji žele da uče srpski, verovali ili ne. Ima dosta primera gde osobe vole jezike i rado uče novi. Takođe, dešava se da imaju devojku iz bivše Juge ili prijatelje, pa bi naučili nešto više. Možete se povezati sa njima i probati da pričate na vašem i njihovom jeziku. To će vas naterati da se oslobodite i slobodno razgovarate kako god umete, kao i oni, bez oklevanja da li grešite ili ne.

ucenje nemackog preko facebook

Najbolji sajt za učenje nemačkog jezika ne postoji. Jednostavno izdvojite vreme da isprobate šta od gore navedenog lično vama najviše odgovara i krenite u akciju. Nemojte doći u situaciju da se pitate kako da naučim nemači za 7 dana, jer prosto je nemoguće.

Moguće je naučiti neku oblast iz jezika koju odaberete ali da pričate i savladate neki veći deo nažalost nije. Takođe je teško odgovoriti na pitanje: Koliko mi treba da naučim 6000 reči nemačkog? Sve je individualno, i stvar lične motivacije i ciljeva.

Trudite se da se okružite alatima učenja koji će vam prestavljati neku vrstu zabave i razonode. Kada vam dosadi jedno vi pređite na drugo i tako u krug. Nećete ni primetiti da će vaš napredak biti brz i trajan, samo ukoliko istrajete u učenju.

Budite istrajni i imajte cilj uvek na vidiku, nemojte dozvoliti da od drveta ne vidite šumu!

Pozivamo te da ostaviš komentar, bilo da ti se tekst dopao ili ne. Hvala!

Viel spaß!

3 thoughts on “5 NAČINA KAKO DA SAMI NAUČITE NEMAČKI PREKO INTERNETA”

  1. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

  2. Korisne informacije i linkovi. Neke sam već pogledala i planiram da se nekima ozbiljno pozabavim.
    Moja preporuka za tekst.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *